Lær at tackle kritik mere effektivt

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]8[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text el_class=”moerk”]

Lær at tackle kritik mere effektivt

Ryst det af dig” “ Vær nu ikke så nærtagende  måske du har fået nogle af disse “god råd” til hvordan du slipper kritik, som har ramt dig. Men tankerne fortsætter og fortsætter og følelser som skam og selvbebrejdelse ender med at fylde. 

-Kritik kan forstyrre vores indre fred og få os til at gøre en helt masse ting, som udefra ser mærkeligt ud. 

Kritik kan optage vores tanker, så vi tænker og tænker og ender med at være tappet for energi. 

 Det er lige meget om kritikken er uventet eller forventet, om den rammer helt ved siden af, om den bliver givet konstruktivt eller fjerntligt, så forholder vi os til den.

Det er mange forskellige måde hvorpå,  vi forholder os til kritik. Nogle oplever det  som et angreb og ender med at gå i forsvar, fyldt med kasteskyts, gode argumenter og turbomund. Andre bliver stille og lukker ned, forsvinde ind i sig selv og går i et med tapetet. Nogle forklare og forklare “ det er også fordi…..”  andre glider af på kritikken, benægter og afviser “ Sådan er det ikke” “ Det passer ikke” 

Uanset hvordan vores reaktioner må se ud så handler det om, at kritik sætter noget i gang hos os. Og det noget forstyrre os og bringer os i det “ Mentale arbejdstøj”

Vi kan ikke fjerne muligheden for at blive kritiseret af andre, det er en naturlig del af vores realtioner og måde vi er i “samspil” med hinanden. Det er heller ikke fordi, at det er farligt at blive kritiseret, end ej forkert at vi reagere, som vi gør. Men det er ikke rart, hensigtsmæssigt eller okay, at det skal fylde over længere tid, eller skabe problemer videre ind, i det liv vi lever. Effekten af kritikken må ikke være for stor. Vi skal kunne slippe det og være fri til at leve som vi ønsker. 

Vi kan ikke ændre på, at vi vil møde kritik, men vi kan blive bedre til at navigere i det. 

Lidt ligesom en sejlbåd, der skal omskifte efter vejrforholdene, da havet ikke altid er roligt. 

Jeg har samlet 6  trin ud fra egne erfaringer og faglig viden til hvordan du mere effektivt møder kritik og håndtere det, så det føles hjælpsomt og brugbart. 

6 trin til bedre at håndtere kritik 

 1. Hvad handler kritikken om?

  Spørg ind….Det er vigtigt, at forstå hvad kritikken handler om, for at kunne danne sin egen mening om, hvorvidt du er enig eller ej. Stil gerne afklarende spørgsmål. “ Hvornår, hvilket tidspunkt, i hvilke situationer ect” Dette viser, at du er lydhør og tager det alvorligt. 

 1. Neutralt ståsted: 

  Se om ikke du kan lytte kritikken til ende. Vores “trusselsystem” har det med at bringe os ind i “forsvar/ angreb” mode og dette bringer ofte mere kritik med sig. En god øvelse er, at forstille dig at du står på “sidelinjen” og kigger ind. Hvad bliver der sagt? Og hvad menes der? Når du forholder dig neutral og ikke tager det personligt, vi du opleve et større overskud til  at lytte og senere svare. 

 1. “Klinger” kritikken ind i noget velkendt?

  Genkender du kritikken fra andre situationer? Måske du tidligere har hørt det fra andre og det er lidt et “ømt” punkt. Alle mennesker gør ting, som er irriterende, skaber frustration og vækker vrede. Hvis du kritiseres på et af dine “ømme punkter” er det okay at sige “ Ja, det ved jeg godt er et problem”  Vi bliver ikke større eller bedre mennekser, at være sammen med, ved at benægte og bortforklare. Det er tillidsskabenede og angstdæmpende på dem vi taler med, når vi anerkender deres oplevelser, som virkelighed. Sig evt “Du har ret, det er jeg godt klar over”  eller noget andet der viser du faktisk godt, kan se tingene fra samme side. Til det er en lille krølle, fordi… Hvad du har tænkt dig, at gøre ved kritikken er dit ansvar. Du er ikke forpligtet til, at love bod og bedring. Du må gerne erkende og også sige at “ Jeg er ikke sikker på, om jeg har tænkt mig, at ændre på netop det” Det er ærligt og super ordentligt, at melde klart ud. Husk at, du skylder ikke andre mennesker deres forventninger til dig. 

 1. Er du enig i kritikken?  Hvad mener du selv når du lytter med ? Kommer kritikken fra et rent hjerte? Realitetstjek gerne, om det som du høre, også er det der udspiller sig i din verden. Er der skjulte motiver? Så som konkurrence, misundelse eller negative holdninger? Er der noget der gør, at kritikken rettes imod dig? Er der andre ting, som kunne spiller ind? Er afsender stresset, træt, vred, sur, hævngerrig, forsmået, bitter ect? 
 1. Er der noget jeg bør handle på?

  Det kan føles skamfuldt at møde kritik, særligt når den er personlig. Det er en usund skam, som skal handles væk. Så er der noget, som skal handle på? Det er okay at sige, du har brug for at tænke over tingene og gerne vil vende tilbage. Det kan også være godt, at lave konkrete aftaler, hvor I sammen aftaler, hvordan du mindsker det som kritikken går på.  Eller  hvordan du højner det som der ønskes mere af. Det er vigtigt, at  I aftaler hvordan I sammen følger op på det. 

 1. Slip det!

  Mind dig selv om, at tankespin, grublerier og selvbebrejdelse ikke er med til at skabe bedre selvfølelse og fjerne ubehag, tvært imod. Når du først har håndteret kritikken og ikke længere skal bruge det til noget, er det en mentale opgave at stoppe selvpineriet og komme videre. Mind dig selv om, alle de gange, hvor du er lykkes i noget vigtigt, er blevet anerkendt og værdsat. 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text]-Kritik kan forstyrre vores indre fred og få os til at gøre en helt masse ting, som udefra ser mærkeligt ud[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Seneste indlæg

Når man bliver forladt af nogen man elsker, kan det føles som om jorden forsvinder under ens fødder. Smerten ved at blive forladt kan være uudholdelig, og det kan være endnu mere svært når man mangler svar, hvorfor det skete.