kerneværdier som indre kompas

[vc_row css_animation=”” row_type=”row” use_row_as_full_screen_section=”no” type=”full_width” angled_section=”no” text_align=”left” background_image_as_pattern=”without_pattern”][vc_column][vc_column_text el_class=”moerk”]Værdier

Vi har igennem de seneste år oplevet en voksende interesse for at finde ligevægt i livet. Vi dyrker mindfulness, yoga, spiser vores kroppe sunde og i bedre balance. Vores interesse for at komme os selv nærmere og opnå både indre og ydre tilfredshed er gigantisk – og mulighederne er uendelige. 

Men hvad giver egentlig dig ro, når du kigger på det i det større billede? 

Mit bud er, at du oplever større tilfredshed og ro – og får mere energi, når du lever i overensstemmelse med dine kerneværdier. Når du igennem bevidste valg navigerer igennem livet med en viden om, hvor du gerne vil hen, hvad du gerne vil opnå undervejs og hvordan du gør det meningsfuldt. 

Værdier er altid vigtige at tale om, men vi gør det alt for lidt. 

Mange af de mennesker, jeg taler med, kommer med en smerte i livet. Der er noget, der går dem på. De ønsker en forandring – men gamle følelser, nederlag, svigt og frustration står i vejen.

De samtaler starter vi ofte med sammen at begynde at kortlægge kerneværdier. 

Hvad er vigtigt for dig? Hvorfor er det vigtigt? Hvad ønsker du mere af i dit liv? Hvad savner du i dit liv? Hvornår føler du dig fuld af energi? Hvad gør dig glad? Hvad sætter du pris på hos mennesker omkring dig? Og så videre …

Spørgsmål som tegner et billede af, hvem du er som person.

Dine værdier er ord, sætninger og oplevelser, som du gennem livet har fået os givet, lært og taget til dig. Ord af betydning, som skaber mening i dit hoved, vækker stærke følelser – og som får din hverdag til at give mening. 

Nogle eksempler kunne være:

Vedholdenhed-nærhed-acceptere mig selv-tage hånd om min krop-spontanitet-tålmodighed-give & tage imod kærlighed-ærlighed-passion-være hjælpsom-være tolerant-egenomsorg-være medfølende-restitution-være modig-bede om hjælp-venlighed-ambition-kreativitet-uafhængighed-omfavn øjeblikket-tilgivelse-være taknemlig-nysgerrighed-give slip-generøsitet-udvikling-loyalitet-samhørighed-være åben-autenticitet-ydmyghed-frihed-retfærdighed-være rummelig-være lydhør- stå ved mig selv-balance-eventyr-humor 

Værdier er det, som du både bevidst og ubevidst ofte får dit liv til at dreje sig rundt om. Både i tider med medgang, og når du oplever modgang. Du bruger dem som pejlemærker, lys i mørket og som små livssætninger, der binder dine valg i livet sammen og danner en rød tråd. 

Hvad sker, der når du ikke lever i overensstemmelse med dine værdier?

Så kan du opleve, at du mister engagement, kommer til at modarbejde dig selv og andre. Føler dig forkert – og at du handler imod noget. Måske er du ikke er klar over, når det sker, men du vælger at springe fra noget planlagt. 

Dine værdier er som et sæt tæer på fødderne. Du bruger dem hele tiden. De skaber balance, når du står oprejst, men når nogen eller noget træder på dem, så gør det ondt. Du føler dig fastklemt og trækker dig væk. 

Et eksempel på ikke at leve i overensstemmelse med egne værdier kunne være, hvis du har værdisæt, der kalder på ’eventyr’ og ’spontanitet’ – men lever i en hverdag, der er fastlåst af ting, som du ikke kan slippe væk fra. Det dyre hus, som kræver et højtlønnet job. En proppet, rutinepræget hverdag. Pligter, der skal passes og sluger tiden … og mindre og mindre mulighed for at opsøge eventyr, muligheder, chancer.

Du kan i perioder komme meget langt væk fra nogle af de værdier, som bor inde i dig – og meningen med det liv, du lever, syntes svær at finde. 

Hvis du nu sidder og tænker 

’Hvad er egentlig mine værdier?’ og ’Lever jeg overensstemmelse med dem, som jeg ønsker?’

Så kan du allerede nu begynde at dykke ned i det.

At finde frem til dine egne kerneværdier er tit en spændende og givtig rejse, som belønner sig mange gange undervejs, fordi det er meningsfuldt. Men det er også en proces, der kræver tid og fokus. 

Hvis du har mod på at snuse lidt mere til værdiarbejde, så kommer der en øvelse her:

  1. Start med at se på listen over værdier længere oppe. Er der nogle af dem, du mærker en lyst til, så skriv dem ned på et lille kort. Du skal kun vælge ord, som giver dig energi, som du føler dig genkendt i eller finder vigtige og gerne vil have mere af. Måske vil du opleve undervejs, at du i årevis ikke har efterlevet dine værdier – og helt har glemt nogle sider af dig selv, som også er en del af din personlighed. 
  1. Sorter så kortene. Sæt de ord og sætninger, som er vigtigst for dig, forrest. Stil dig selv spørgsmål som ’Hvorfor er det vigtigt for mig med ”ærlighed?’, ’Hvordan oplever jeg det i mit liv sammen med andre?’, ’Hvad gør det ved mig og min trivsel, når der er meget af det? Og hvad sker der, når der er mindre af det?’ 
  1. Nu sidder du tilbage med et enkelt ord eller måske flere. Ordene genkender du med sikkerhed fra situationer, hvor du har skulle beskrive dig selv som person, eller hvor andre har beskrevet dig. Måske opdager du også, at der er sneget noget med, som du i første omgang ikke havde øje på?
  1. Du kan nu tage dine ord og begynde at tænke over, hvor i dit liv efterlever du dem, hvor de får plads, og hvor de ingen plads har. Kommer nogle af værdierne til at krydse hinanden og skabe kaos? Kan du gøre noget ved det? Ønsker du at blive bedre til at sige fra overfor mennesker, der gør dig ondt, men har samtidig værdier som ’tolerant’ og ’rummelig’? 
  1. Er dine værdier med til at skabe fremdrift imod dine mål i livet? 

Det er ofte lettere at handle mod et mål, når du kender dine værdier. Når du mærker en modvillighed mod målet, kan du nemlig være sikker på, at det er fordi, at dine grundværdier er på spil. Det betyder ikke, at du skal stoppe din rejse mod målet, men at du skal handle anderledes, være mere bevidst og ikke give op. 

At arbejde med sine egne værdier er et livslangt studie – meningsfyldt og givtigt. Går du i gang, så ønsker jeg dig god fornøjelse med netop DIN personlige rejse mod dine egne personlige kerneværdier. 

Sanne Rose [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Seneste indlæg

Når man bliver forladt af nogen man elsker, kan det føles som om jorden forsvinder under ens fødder. Smerten ved at blive forladt kan være uudholdelig, og det kan være endnu mere svært når man mangler svar, hvorfor det skete.